Friday, August 21, 2009

Assalamualaikum wbt..Lama penulisan blog saya biarkan senyap seketika, hampir berhari mencecah minggu malah mejengah ke bulan. Jika nak diikutkan, ada saja yang ingin dikongsi dalam penulisan. Malah, sempat saya listkan tajuknya didalam notepad. Tapi, masa berlalu pergi tanpa tindakan apa2 dari saya. Mungkin kedhaifan dalam menguruskan masa dengan baik. Saya masih belajar. Nak kata sibuk? Ramai lagi da’ie yang bertebaran menghabiskan sepenuh masa untuk Islam. Saya? Apalah sangat..


TAHNIAH, TAHNIAH & TAHNIAH..


(Forum Mencari Isteri Idaman)

Tahniah kpd Jawatankuasa Perwakilan Kolej, Seketeriat Exco Agama dan Kerohanian, Pimpinan Badan Musolla Mawar, PMH dan seluruh warganya atas kejayaan beberapa program yang telah diurus dengan cantik dan rapi. “Bicara Ramadhan”, “Mencari Isteri Idaman”, “Sehari Bersama Seabad Terasa” dan berbagai.

Mencari Isteri Idaman

Pada mulanya program ini berbentuk talk yang melibatkan sepasang suami isteri. Tetapi atas beberapa kemaslahatan, program ini berubah ’shape’ menjadi forum. Dan ramai pula yang menjadi penerjun dan mampu mendarat dengan baik. Alhamdulillah..

(lambakan Mawarians..)
Perkara yang cuba ditekankan adalah persoalan berkenaan dengan wanita dan title isteri. Melihatkan kepada enakmen-enakmen yang kompetitif dalam mengejar ketandusan isteri yang soleha, saya merungkai satu-satu persoalan mengenai fitrah manusia, seterusnya ciri dan idaman isteri menurut kaca mata lelaki.


Saya rasa bertuah kerana dapat bersama-sama memperbincangkan isu dihadapan mahasiswi di marhalah mawar walaupun menjadi salah seorang ahli penerjun. Tetapi tidaklah seterjun yang baru shaja diconfirmkan untuk menjadi panel pada jam 7, forumnya jam 8.30 malam. Dasyatlah ustaz..


Bukan utk dikisahkan siapa penerjun @ bukan, tetapi penghargaan yang tak terhingga kepada pihak2 yang terlibat kerana mampu menjadi backup plan dalam menyampaikan dakwah kampus sacara langsung kepada warga Mawar khususnya.


Suka untuk saya merungkai bait-bait dan beberapa pengisian yang diketengahkan apabila diajukan persoalan oleh saya yang bertindak moderator. soalan ke-4 pada pusingan ke 2, melayakkan pandangan seorng siswa untuk dikongsi apabila ditanya mengenai calon isteri idaman. Dan katanya, “soalan yang diajukan sngatlah panas..rasa mcm nak balik jer”. Layan..(Penuh semangat..)


1. Taat dan Patuh pada suami

Pernah Rasulullah bersabda,

“sebaik-baik wanita adalah apabila engkau pandang dia, maka dia menggembirakan. Apabila engkau memberi perintah dia taat, bila engkau tiada dia menjaga hartamu dan menjaga dirinya”
Ironinya, ramai remaja telah menjadikan hadis ini sebgai satu amalan sebelum menjelang perkahwinan. Contohnya, wala’ pada yg bukn bergelar suami, @ hanya dgn title ‘boyfren’. Bermesra mengalahkan bulan pernama. Dok makan berdua, lamanya seperti nak tunggu bulan jatuh keriba. Dah confirm ker dia suami kita??? Istikharah dah? Kalo tak jadi, macam mane..?? tak rasa buang masa? Tak rasa kita kumpul banyak dosa? Tak takut Allah tak pandang kita dengan pandngnNya..? YaAllah… sahabat2, warga Mawar yang sngat dikasihi, inilah dia realitinya. Keadaan masyarakat yang semakin membimbangkan keadaanya, kondisi mahasiswa yang tidak kompetensif dlm mengejar kebaikan. Malah mencatat keburukan dgn tangan2 mereka sendiri.. nauzibillahiminzalik..

2. Menguruskan rumahtangga

Seorang isteri Muslimah disuruh oleh Allah agar sentiasa berada dirumah dan tidak boleh pergi kemana-mana sesuka hati tanpa izin suami. Duduk dirumah bukan bererti hanya berdiam diri sahja tetapi mengerjakan tugas sebagai isteri. Hikmah daripada perintah Allah tersebut iaitu, supaya para isteri dapat menjaga dan mendidik anak secara lebih sempurna ketika suami mencari rezeki. Disamping itu isteri dapat melakukan pekerjaan rumah seperti menghias rumah dan sebagainya.Walaupun ianya nampak remeh, tetapi ianya amat bermanfaat untuk menjamin keharmonian keluarga.3.Berhias untuk suamiMenghias diri merupakan kegemaran wanita. Namun kadangkala wanita yang tidak faham akan kewajipannya,ia berhias diri ketika akan keluar rumah. Tetapi ketika di rumah ia dalam keadaan tidak bersih, kadangkala ramutnya pun tidak terurus. Padahal di dalam Islam menganjurkan supaya isteri berhias hanya untuk suami. Tujuan isteri berhias ketika di rumah ialah supaya suami terhibur. Jika suami pulang dari tempat kerja dalam keadaan letih dengan melihat isteri dalam keadaan berseri-seri serta pakaian yang bersih, maka ia menjadi penawar kepada suami. Sehingga keletihan dalam mencari rezeki tadi menjadi hilang, dan bertambahlah kasih sayangnya terhadap isteri. menjadi hilang, dan bertambahlah kasih sayangnya terhadap isteri.Sabda Rasulullah SAW:Dari Jabir ra. Ia berkata:"Kami pernah pergi bersama-sama Rasulullah di dalam satu peperangan. Ketika kami sampai ke Madinah, kami ingin masuk ke rumah masing-masing". Maka Rasulullah SAW pun bersabda: "Bersabarlah, iaitu masuklah pada waktu malam iaitu selepas Isyak, supaya isteri dapat bersikat rambutnya yang kusut dan supaya ia dapat berhias kerana telah lama telah ditinggalkan suaminya.”
(HR:Muttafaqun Alaihi)Berhias bukan sahaja bagi menyambut kepulangan suami dari tempat kerja tetapi juga ketika suami ada di rumah. Wanita Islam hanya boleh berhias untuk dirinya sendiri dan untuk suaminya. Berhias mestilah dilakukan secara besederhana , kerana tujuan berhias agar ia kelihatan bersih dan senang dilihat oleh suami.


5. Berpakaian menurut ajaran IslamIsteri yang menutup auratnya merupakan isteri yang solehah, ramai wanita pada zaman sekarang ini yang berpakaian tetapi telanjang kerana ia menutup bahaian tertentu sahaja, kalau menutup semua pun tetapi bentuk badannya tetap nampak jelas.
Allah SWT berfirman, ertinya:“Hai anak Adam, sesungguhnya Kami telah menurunkan kepadamu pakaian untuk menutupi auratmu dan pakaian indah sebagai perhiasan. Dan pakaian taqwa itulah yang paling baik. Yang demikian itu adalah sebahagian daripada tanda-tanda kekuasaan Allah, mudah-mudahan mereka selalu ingat.”

(Surah Al-A’raar:26)

6. Memberi motivasi terhadap cita-cita suami


Isteri yang solehah adalah isteri yang mahu menjadi teman berunding bagi suami dan menjadi sahabat dalam menyelesaikan pelbagai masalah. Itulah hubungan suami isteri itu diertikan orang sebagai “teman hidup”.Jika suami menghadapi masalah untuk mencapai cita-citanya dan cita-cita keluarga maka bermotivasilah kepadanya dan hiburkanlah hatinya . Isteri teladan disamping ia memberi dorongan dan bermotivasi kepada suami ia juga merupakan sumber ilham bagi suami. Ini membuatkan hati suami tenteram apabila bersama isteri dan segala masalah dihadapinya bersama-sama.
Di antara ciri-ciri isteri solehah yang lain ialah:


Mentaati Allah SWT dan mengerjakan segala perintah suami selagi tdak melanggar perintah Allah.

Bersikap malu terhadap suami.


Berdiam diri ketika suami sedang berkata-kata, baru berbicara setelah ia selesai berbicara.

Berdiri tegak sebagai tanda hormat semasa ia datang dan pergi.

Menjaga mulut daripada bau-bauan yang tidak menyenangkan.


Tidak mengkhianati dan berlaku curang terhadapnya ketika ketiadaan suami.


Sentiasa menghormati keluarga suami .

Bersyukur di atas apa yang disediakan oleh suami.

Tidak keluar rumah kecuali dengan izin suami.Kesimpulannya, secara pandangan kasar saya melihat segala persoalan yang diketengahkan mampu digarap dan diolah dengan ilmiah oleh saudara fadhil. Pandngn dan corak yang berbeza dilontarkan oleh kak sya dlm bentuk yang lebih santai dan memikat. Setinggi-tinggi tahniah buat al-Fadhil ‘ustaz’ Mohd Fadhil kerana telah menjadi penerjun yang baik dan mendarat dengan cantik, juga kepada ustazah Dr. syarifah atau lebih mesra dgn panggilan kak sya.

.:.salam mahabbah .:.

No comments:

 

WarDaTuL sYauQa Copyright © 2009 DarkfolioZ is Designed by Bie Blogger Template for Ipietoon
In Collaboration With fifa