Monday, September 14, 2009

Masihkah ada lagi Ramadhan berikut untukku...

Malam ini aku bejalan sendirian terhuyung hayang pulang dari solat terawih.
Hati sarat dengan pelabagai ragam emosi yang melanda diri, keseimbangan IQ, EQ dan SQ yang tak ter’balance’ dek kesihatan yang tak brape nak ok. Semuanya bercampur baur.Dari iftar dan tadarus jamaie td hinggalah ke Solat terawih dan witir, seakan2 hati dikecamuk rasa hiba. Entah pada apa harus aku tumpukan perhatian. Keletihan badan yang melampau turut menjejaskan kekuatan zahir dan batinku. YaAllah, lemahnya aku tanpa nikmat kesihatanMu.


“Hafsah, dah sihat?”


“ha, jgn lupa pakai topeng muka. Takut suspect H1N1..”


“jangan lupa mkn ubat”


“Hafsah baliklah, tak payah join unit hisbah. Kan tak sihat..”


“taktik nak kebah, jangan pakai baju tebal2…etc”


“sah, dah gi klinik lom?”


Inilah ragam sahabat2ku, yang kebanyakannya risau dek kesihatanku yang tak menentu. Benarla sabda Nabi SAW, ibarat sesama mukmin dalam kecintaan, belas kasihan dan kasih sayang mereka, adalah bagaikan sebuah tubuh, jika satu anggotanya mengeluh, maka seluruh anggota badannya turut merasakan dengan berjaga malam dan demam.


Berhenti seketika aku di tepi surau. . Tiba2 terdetik, aku membilang hari dengan jari. Ramadhan berbaki 5 hari. YaAllah, ramadhanMu.. Terleka aku mungkin agak lebih melayan demam, batuk dan selsema yang masih tak kebah masuh hari ke-5. Perit, adakala sakit kepala yang menyerang ‘ala2 migrain’ buat aku lebih melayan rehat dan tido.


Kali ini dongakku 90˚ menghadap langit. Memandang ke langit kemerah-merahan. Nak hujan agaknya..Menutup hatinya dengan kabus gelap. Mungkin sudah penat memancarkan sinar dari matahari di siang hari. Tiada rasa hati untuk ku mengeluh, kerana aku tahu sifat mengeluh juga sebahagian dari syirik khafi. Tidak ingin walau secebis aku mensyirikkan tuhan..


Aku berehat sebentar di wakaf bahagian sudut tepi musolla.sendirian.. Pandangan mata berpinar melihat bangunan marhalah mawar yang mencangkar langit. 9 Tingkat. Tinggi.. hatiku kuat meronta mahu merenung panjang. Solat terawih yang berbaki 1/3 daripada jemaah awalnya.. Bilangan iftar jamai’e yg semakin merundum, bilangan tadarus jamai’e yang semakin menyusut. Solat jemaah subuh yang hanya tinggal berapa kerat..


Sahabatku.. dengan nada apakah lagi untuk aku ber’husnuzon’. Dengn gerak daya bagaimanalah lagi untuk aku merayu dan menyeru.. Letihkah kalian berada di saf ini.. penatkah kalian bersama mata-mata dan rantai-rantai perjuangan. Tega kah kalian membiarkan sahabat lain terumbang-ambing dalam usaha mengistiqomahkan diri. Sanggupkah kalian membiarkan hanya 2, 3 kerat mujahidah mengimarahkan musolla, menggerakkan segala aktiviti dgn tulang2 hawa yang tak seberapa ni.. tak mampu.. tak mampu sahabat..Jujur, aku terlalu merasai keletihan.. dipenghujung sem, apabila segala gerak kerja yang dijalankan selama ini dinilai semula. Aku semakin penat dan lelah untuk terus bermuhasabah dan berdialog dengan jiwa. Bertengkar dengan nafsu..Walaupun Allah tak melihat kepada hasil kejayaan semata, tapi dilnilai olehNya adalah usaha. Namun, tidak cukup sekadar itu aku membuat penanda aras.Terdetik aku,betapa ramainya warga siswi yang jauh dan makin jauh dariMu..Hiba..sayu..lantaran, aku bisikkan ditelinga :
“Apabila kamu merasa letih kerana berbuat kebaikan maka sesungguhnya keletihan itu akan hilang dan kebaikan yang dilakukan akan terus kekal. Dan sekiranya kamu berseronok dengan dosa maka sesungguhnya keseronokan itu akan hilang dan dosa yang dilakukan akan terus kekal.”

Aku mulai resah saat berpijak di marmar untuk menuju kebilik. Aku tenangkan hati, cuba menerima apa jua pemandangan yang muncul di kedua belah mataku. Tetap aku melangkah, meskipun berat bak bata yang menghempap. MasyaAllah, mengapa begitu sukar kau menyedari saudaraku? Telah berulang kali aku tegaskan, aku amarahkan pendirianku, jauhi apa yang dilarang tuhan. Ikatlah dirimu dengan musolla. Jebakkan dirimu dalam suasana biah soleha. Namun, kau berdegil. Aku semakin resah di situ. Tidak lagi aku mahu menoreh dalam luka dihati. Mungkin lebih baik bagiku untuk men'silent'kan diri. Ya, mungkin ia lebih baik. Jalur dan warna ketetapan ilahi, siapa mahu melawan?

Lantaran satu kalimah meng’enak’kan dan me’reda’kan hati..


.:.kerja tuhan siapa tahu, setiap hati milikNya kan.:.

No comments:

 

WarDaTuL sYauQa Copyright © 2009 DarkfolioZ is Designed by Bie Blogger Template for Ipietoon
In Collaboration With fifa