Thursday, May 28, 2009

'PerMuLaaN' di sanubariku

.:. Assalamualaikum wbt .:.

Alhamdulillah, minggu MMS berlalu sudah. Malam semalam, perjalanan pulang kekampung di tangkak pada jam 6 petang. Jika nak diikutkan, mengambil masa hanya lebih kurang 3 jam utk sampai. Tapi otak ligat mengatakan bahwa bas ini akan singgah di Pudu dahulu dan melewatkan perjalanan. So. Maybe dalam pukul 10.30 malam nanti baru sampai. Pernah suatu ketika, bas yang saya naiki dalam perjalanan pulang ke destinasi sampai ke melaka dan memakan masa 30 minit saja lagi untuk sampai ke Tangkak. Tapi, bus terpaksa berpatah balik ke Kuala Lumpur, mahu tak sampai 3 jam pergi dan balik. Totally, 6 jam saya menghabiskan masa dalam bus. Bus apa? Opps, tak perlulah saya sebutkan.


Semalam saya tinggalkan sahabat dengan seribu satu macam rasa, rindu, sayang. Jiwa sarat dengan ukhwah yang tertaut erat, hati diheret nilai taqwa yg berharapan ingat terus bersama mereka. Bimbang lost, bimbang cuti tak terlaksana dengan baik. Tapi, bila mengingatkan mak dan ayah yang sentiasa menanti anaknya pulang, hasrat itu cuba saya kaburkan sementara. Hanya kaburkan, bukan dipadamkan terus.

Bersama mereka, hati menjadi tenang. Bersama mereka, rasa difahami. Bersama mereka, jiwa diikat rasa cinta pada agama dan perjuangan. Bersama mereka, saya rasa keindahan Islam itu akan terlaksana. Mereka tidak lupa bangsa, tidak lupa negara. Semunya berperanan ’penting’ dan ’lebih penting’. Subhanallah! Hebatnya apa yang saya rasa.

Cuti ni, saya terus didesak dengan kesedaran untuk memantapkan diri. Dari sudut pengisian rohani dan mentaliti. Otak telah ligat berfikir bahawa cuti kali ini harus digunakan dengan sebaik mungkin bagi mengoptimumkan kebolehan diri lantas memaksimumkan pengisian untuk adik2 baru naik cuti nanti. Ledakan debaran demi debaran menjadikan saya terus tidak keruan menempuhi dan mengisi masa cuti yang baru bermula pagi tadi.


1) Al-Raheeq Al-Makhtum Sirah Rasulullah SAW oleh Shaikh Sofiy Al-Rahman Al-Murakfuri

2) Penyakit Umat Islam (kaedah & cara pengubatannya) oleh Dr. Sayyid Muhammad Nuh

3) Apa Ertinya Saya Menganut Islam oleh Fathi Yakan

4) Janji & Sumpah Iblis oleh Adil Akhyar

5) Hadith 40 (Terjemahan dan Syarahnya) oleh Mustafa 'Abdul Rahman

6) Is The Bible True Word Of Good? oleh Sheikh Ahmed Deedat


InsyaAllah, dengan izin-Nya inilah 'title'2 buku yang saya aim untuk diisi dalam masa fre ni.


'Tanggungjawab kita melebihi masa yang kita ada' - asSyahid Imam Hassan al-Banna.


Justeru, SEMATKAN TEKAD!


No comments:

 

WarDaTuL sYauQa Copyright © 2009 DarkfolioZ is Designed by Bie Blogger Template for Ipietoon
In Collaboration With fifa