Wednesday, November 3, 2010

Ya Rabb,

Di dalam Kitab Tanbihul Ghafilin dalam Bab Sifat Api Neraka dan ahlinya, hadis ke 59, hadisnya cukup panjang...Rasulullah s.a.w telah bertanya kepada Jibril tentang jenis-jenis neraka...lalu jawab Jibril:

Neraka 1 (paling bawah)-Hawiyah untuk kaum Munafik,

Neraka 2-Jahim untuk orang musyrik,

Neraka 3-Saqar utk golongan Shobiun,

Neraka 4-Lazho untuk Iblis dan pengikut di kalangan Majusi,

Neraka 5-Hutomah untuk Yahudi,

Neraka 6- Sai'r untuk Kristian,

adapun Neraka 7: Jibril berkata "Wahai Muhammad, jangan engkau tanya untuk siapa" Jawab Baginda saw: "Terangkan kepadaku untuk siapakah neraka itu wahai Jibril?"

Jawab Jibril: "ia untuk pelaku dosa besar yang tidak bertaubat di kalangan umatmu wahai Muhammad.." lalu Baginda s.a.w pengsan...

INSAFILAH WAHAI DIRI ....MENANGISLAH DAN TITISKANLAH AIR MATA MU WALAU SETITIK...MUDAH2AN IA AKAN DAPAT MEMADAM KEMURKAAN ALLAH TA’ALA KE ATAS KITA DAN MEMADAMKAN NYALAAN API NERAKA YANG MEMBAKAR...NAU'ZUBIKA WA BIRAHMATIKA MIN AZABIKA YA RABB....

YA ALLAH.. SESUNGGUHNYA ENGKAU MAHA PEMAAF ..ENGKAU SUKA MEMAAFKAN MAKA MAAFKANLAH KAMI...

YA ALLAH ..KAMI MEMOHON PADA MU SYURGAMU..DAN APA SAJA YANG DAPAT MENDEKATKAN KAMI KEPADANYA..DAN KAMI BERLINDUNG DENGAN PERTOLONGAN MU DARI NERAKAMU..DAN DARI APA SAJA YANG MENDEKATKAN KAMI KEPADANYA...

AMIN YA ALLAH..

3 comments:

Cahaya Haruman said...

Amiin..
sesungguhnya, ALLAH maha pemaaf jika hambanya betul2 ikhlas bertaubat padanya..
namun masih ada segelintir yg masih tidak sedar akan hakikat tersebut..
dalam keadaan yg sdg nazak pun Allah masih menerima taubat hambanya..
namun mungkin ada sedikit rasa yg terlintas jika taubat kita diterima ALLAH..namun jwpnnya..

Katakanlah: Wahai hamba-hamba-KU yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri, janganlah kamu berputus asa terhadap rahmat ALLAH. Sesungguhnya ALLAH mengampuni dosa-dosa semua. Sesungguhnya DIA Maha Pengampun lagi Maha Penyayang." -Surah al-Zumar: 53.

wallahualam..semoga taubat kita diterima ALLAH..amiin..

'Hafsah' said...

Allah swt adalah tuhan yang paling pemurah dari yg pemurah dan yang paling dermawan diantara penderma. Dia m'ganugerahkan kpd hamba-hambaNya sbelum mereka memohon dan diatas apa yg mereka harapkn. Dia sgt mghargai suatu amal yg sedikit & terus menerus. Dia mgampuni bnyak kesalahan dan mghapuskannya..
wani, setap wktu juga Allah sentiasa dlm kesibukan. Dia tak pernah merasa kepenatan sedikitpun utk beralih dari pndengaran ke pendengaran lain.. MasyaAllah..
Semoga kita benar-benar mghargaiNya, iman islam yg dikurniaNya..

Cahaya Haruman said...

InsyaALLAH kak..

 

WarDaTuL sYauQa Copyright © 2009 DarkfolioZ is Designed by Bie Blogger Template for Ipietoon
In Collaboration With fifa