Wednesday, December 21, 2011

Fastabiqul Khoirat..

21 December 2011, 2.01 am..
Saya begitu sukar melelapkan mata. Allah.. ada sesuatu menganggu fikiran saya.
Payah saya rasakan.
Acer 4530, saya kuak perlahan. Bimbang menganggu tidur teman disebelah. Volumenya saya kecilkan sebelum windows menjengah. Saya harus mencari sasuatu pengisian untuk diri daripada saya pening memikirkan perkara-perkara lain.
Waktu hening ini harus saya manfaatkan..

Kisah Rasulullah menjadi pilihan.


Saya berimiginasi, begitu halus hati para sahabat bila bersama Rasulullah.


Takala nabi telah wafat begitu mendalam cinta seorang sahabat ketika nabi tiada. Rasa jauh hendak di bandingkan dengan diri saya yang tidak pernah menatap wajah baginda. Kerdilnya diri saya bila mengenangkan apa yang telah saya buat apatah lagi dosa yang menggunung tinggi. Sepi rasanya diri saya bila rasa kosong dengan bersendirian dan bergelumbang dengan keresahan.

Saya koreksi diri, mencari jalan. Saya tahu jiwa ini perlukan satu nur cahaya dalam hati untuk membentuk suatu lantunan mahabbah kepada nabi sehinggakan setiap detik dan setiap gerakan saya, saya ingin mengingatinya dengan keadaan yang rindu.

Teman, hebatnya rindu itu sehinggakan kita sering kali ingin menemuinya jika pernah menemuinya..
Contohnya, ahli keluarga, ibu ayah, sahabat2..
Pagi ini saya rasakan lebih hebat rindu kepada org yg memberi satu motivasi dlm kehidupan saya apatah lagi tidak pernah melihat dan menatap wajahnya. :’(
Manakah kerinduan kita lebih hebat dari segalanya apatah lagi ingin merindui baginda.
Seharian mengenagkan kisah dakwah dan kehebatanya dalam memeperjuangkan Islam di muka bumi.
Saya boleh jadi perindu dalam keresahan.

Alangkah bahagianya jika sekali seumur hidup dapat menatap wajah baginda yg tenang . JIka nabi pernah menangis utk umatnya sebelum wafat kenapa kita tidak boleh menangis inginkan sekali melihat wajah nabi. Syaitan tidak mampu menyerupai Baginda... Alangkah indahnya ... indahnya bahagianya jika dapat menatap wajah baginda . Mampukah hambaMu ini yaAllah... Alangkah damainya diri ini bila di suluh dengan nur cahaya rabannimu ya ALLah.... Ya Rasulullah...

Tersenyum wajahnya dalam mengubat lara wajahmu tenang bagaikan air walupun selindung derita dengan senyuman yang mententeramkan. Hakikatnya Baginda tidak tertahan lagi derita utk bertemu denganMu ya Allah... Berkali ingatkan Umat. Mengenangkan umat... Hebat begitu hebat baginda.

Ya Allah.... aku tahu hambaMu ini acap kali melakukan kesalahan. Ya Allah engkau curahkan kelembutan hati ini agar sentiasa hidup dalam setiap kali nafas mengigati Nabi sehingga mendambarkan kerinduan yg teramat kepadaMu yaALLAH.

2 comments:

Mujahid Muda said...

semoga menjadi ingatan buat diri ini juga...~

'Hafsah' said...

Moga bermanfaat.

 

WarDaTuL sYauQa Copyright © 2009 DarkfolioZ is Designed by Bie Blogger Template for Ipietoon
In Collaboration With fifa